jueves, 30 de abril de 2009
Dismifísics denuncia que les rampes de molts autobusos de Tmesa de Terrassa no funcionen des de fa temps
Entre les accions més immediates destaca la de dur a terme una inspecció exhaustiva dels autobusos de Tmesa, per part dels membres de l’entitat, que els permetrà elaborar un cens real dels autobusos que, malgrat disposar dels sistema d’accessibilitat, segueixen sense ser accessibles perquè no estan funcionant.
La decisió no es pren a la lleugera. ‘Portem més d’un any i mig reunint-nos amb els responsables de l’empresa i amb els representants polítics per informar-los de la situació’, explica el portaveu de Dismifísics, Jordi Dueso. Una situació, afegeix ‘que es ve repetint de forma generalitzada en autobusos de totes les línies i en totes les franges horàries. Resulta inadmissible que, malgrat les queixes reiterades no es posi remei a aquesta situació. Aquesta deixadesa suposa una falta de respecte i una actitud discriminatòria cap a les persones que hem de desplaçar-nos en cadira de rodes’.
Per il•lustrar aquesta discriminació, Duesa comenta que ‘si la porta d’un autobús no s’obra ni es tanca perquè està espatllada, aquesta autobús es queda a les cotxeres i és substituït per un altre. Però quan les rampes d’accés per disminuïts estan espatllades aquest autobús segueix circulant i els conductors es limiten a dir que no funcionen, sense més. I nosaltres ens hem de quedar a terra. És escandalós’.
Per aquest motiu, a més d’elaborar un cens d’autobusos adaptats que tenen la rampa espatllada, Dismifísics reivindica que es posi a disposició dels usuaris que es desplacen en cadira de rodes un taxi adaptat en cas que el sistema d’accés al bus estigui espatllat. I que s’imposi una sanció econòmica a Tmsa cada cop que es produeixi aquesta situació.
A modus d’exemple. Jordi Dueso relata que, el passat 29 de gener, esperant un autobús de la línia nou a la parada de Doré ‘van passar dos autobusos teòricament adaptats i en cap dels dos vaig poder pujar per inoperància del sistema. Vaig trucar a Tmesa per informa de la situació però em van dir que no hi havia cap responsable amb qui poder parlar. A dia d’avui, encara estic esperant la resposta’.
El cas d’aquest jove no és únic. ‘Són moltes les persones que es posen en contacte amb Dismifísics per explicar-nos situacions idèntiques. I s’ha de tenir en compte que nosaltres som un col•lectiu que necessitem, com la resta de ciutadans, el transport públic per desplaçar-nos per la ciutat’.
Des de Dismifísics també s’insisteix en què ‘Tmesa ha de respondre, però també ha de respondre el servei de taxis de la ciutat. El 2002, es va aprovar en el ple que a Terrassa hi havia d’haver com a mínim sis taxis adaptats per persones que es desplacen en cadira de rodes i actualment només comptem amb dos vehicles d’aquestes característiques que, a més, no sempre estan disponibles’.
Es calcula que uns tres mil terrassencs requereixen de sistemes de transport públic adaptat.
Font: Diari de Terrassa
Dismifísics reclama millores d'accessibilitat en els comerços i més taxis adaptats
Dismifísics continua reivindicant el dret dels disminuïts físics a desplaçar-se per si sols per tota la ciutat, un somni encara lluny de fer-se realitat, tot i reconèixer que s’estan fent avenços. Mentrestant volen tenir dret a circular pels carrils bici, sovint l’única possibilitat per desplaçar-se per la ciutat.Dismifísics denuncia que encara hi ha moltes voreres sense rampa per a les persones que van amb cadira de rodes. En aquest sentit, troben incongruent que s’adaptin per dins edificis i locals i en canvi no s’hi pugui accedir. Posen com a exemple els nous jutjats, un edifici totalment adaptat però al que les voreres de la Rambleta no permeten d'arribar-hi amb cadira de rodes. L’Ajuntament els ha promès que aquest any s’incorporaran 1.100 rampes a tota la ciutat. Però on Dismifísics veu més feina a fer és en l’entrada als comerços. En aquest sentit, consideren inútil que les botigues adaptin l’interior per a les persones amb mobilitat reduïda però, en canvi, sovint no s’hi pugui entrar per desconeixement de la norma.Pel que fa al transport públic, Dismifísics aplaudeix la incorporació, aquesta mateixa setmana, de 13 nous autobusos de doble rampa, automàtica i manual. Tot i així, continuen reclamant que s’adaptin les parades per poder facilitar l’accés als autobusos així com la seva gratuïtat. On veuen més mancances és al servei de taxi. Avui només hi ha dues unitats adaptades quan el 2002 ja se’n van prometre quatre més. A Sabadell en tenen vuit i sovint és més ràpid cridar un taxi d'aquesta ciutat o de Rubí que no pas de Terrassa. Dismifísics espera seure en una mateixa taula amb els regidors de Comerç, Urbanisme i Medi Ambient. L’Ajuntament posarà en marxa una campanya de comunicació per concienciar la població.
miércoles, 22 de abril de 2009
DISMIFISICS demana ajut a la ciutadania per acabar amb les barreres
Com a exemple del que no s’ha de fer en un projecte urbanístic, Dismifísics hi posa la Plaça del Progrés. L’entitat valora el disseny i les obres. Només incideix en un aspecte que fins i tot pot ser perillós: “No es pot fer una rampa d’accés en un costat i oblidar-se’n de l’altre. Com es pot entendre que puguem baixar pel costat esquerre del carrer de Galileu i no puguem pujar a l’altre costat si creuem el carrer? Què hem de fer? I no només hi és aquí, aquest problema”. Terrassencs Disminuïts Físics Associats (Dismifísics) demana ajut per millorar la qualitat de vida de tothom. “Malauradament, per a qui pateix una discapacitat, l’evolució de la ciutat no és prou qualitativa”. Per aquesta raó, s’han empescat un projecte que consisteix en elaborar una llista de prioritats, d’elements que s’haurien de canviar, retocar, ampliar o modificar per a que tothom pogués viure en les mateixes condicions. Vol col·laboració d’associacions i creu que cal la de tota la ciutadania, així com el compliment de totes les normatives referents a mobilitat. Reclama a la ciutadania que esmenti situacions, llocs i espais que fan la vida més difícil a qui té problemes per desplaçar-se. De moment, l’entitat té una fotografia. Un detall que s’observa és l’incompliment del respecte a les zones marcades per estacionar-hi cotxes de persones amb discapacitats físiques. En aquest sentit, es reclama sensibilització a la població, i més duresa a la Policia Municipal. Pel que fa als autobusos, es sol·licita condicionar les parades i donar un manual d’instruccions als conductors per aprendre l’ús de la rampa d’accés. També es considera que manca transport eficient per escoles i centres especials de treball. Recorden que les persones amb discapacitat intel·lectual són més lentes a l’hora de pujar a un vehicle i de marcar les targetes, “i de vegades hi ha conductors que no no ho entenen i ens fan anar de pressa”.
Una comissió vetllarà per la millora de l'accessibilitat
20.000 metros cuadrados con equipamientos adaptados y servicios sociales especializados
Servimedia / Barcelona- 22/04/2009
El Consejo de Gobierno catalán ha dado el visto bueno al convenio de colaboración que firmaron en febrero los departamentos de Acción Social y de Salud de la Generalitat con el Ayuntamiento de Barcelona y la Fundación Instituto Guttmann para poner en marcha un gran complejo residencial.
El Gobierno impulsará la construcción del futuro complejo de servicios sociales "en el corazón de la Sagrera" de la ciudad de Barcelona, que supondrá la construcción de una gran infraestructura de cerca de 20.000 metros cuadrados con equipamientos adaptados y servicios sociales especializados para las personas con discapacidad física y jóvenes estudiantes.
El nuevo complejo residencial estará situado en la confluencia de la avenida Meridiana y la calle de Garcilaso del barrio de la Sagrera, el antiguo emplazamiento del Instituto Guttmann, creado en 1965.
martes, 21 de abril de 2009
viernes, 17 de abril de 2009
Un poco de historia de la entidad
De asociaciones de minusvalidos en Terrassa ha habido varias las cuales por diferentes motivos han desaparecido,a partir del 2002 se fundó Terrassencs Disminuïts Fisics Associats (DISMIFISICS) con antiguos miembros de las desaparecidas asociaciones y muchos nuevos. En diciembre de 2005 se renueva la Junta, y creamos una nueva politica de acción social en ella algunos miembros de la anterior junta quedan incorporados, seguimos trabajando para poner a la asociación en el lugar que le corresponde, para poder defender las leyes que favorecen nuestra posición como ciudadanos plenamente integrados
Tuvimos claro desde el principio que teníamos que ofrecer la mejor atención posible y estar en todo momento asesorados, por ello nos federamos ECOM para poder ofrecer sus servicios a cualquier persona discapacitada que necesite de ellos. Teníamos que estar en los consejos y órganos locales para poder expresar nuestra opinión, una cuestión hecha realidad ya que en la actualidad estamos en el Consell de Benestar Social, en el Consell Educatiu, asi como en del distrito V.
Teníamos que presentarnos como nueva Junta al Alcalde, cuestión que se ha materializado, pero antes queríamos unos compromisos mínimos que fueron: la cesión y arreglo del local, y que el servicio de integración laboral deECOM se tenía que hacer en FOMENT - INEM, y no en nuestro local que no tenía las condiciones para atender a las personas discapacitadas. También queremos agradecer a Foment que nos hayan puesto a sus técnicos del viver de empresa a nuestra disposición.
Aprovechamos el día de la presentación para pedirle a la Administración Local algunas cosas mas:
Les pedimos que den prioridad en el cumplimiento de las leyes que hacen posible tener mejor calidad de vida, para podernos sentir integrados.
Que pondremos especial énfasis en todos aquellos incumplimientos que detectemos, informando a las autoridades que correspondan sobre el erroe cometido, presentando los estudios y requerimientos necesarios, buscando las soluciones dentro del marco de la legalidad vigente
Lamentamos la falta seguimiento y coordinación de las obras públicas sub-contratadas que afectan al colectivo de discapacitados físicos.Pedimos poder asistir a las reuniones de seguimiento del proyecto de accesibilidad tal como contempla la ley.
Estamos en plena campaña para relanzar la asociación, con trípticos y carteles informativos que han de llegar a toda la Ciudad y localidades vecinas donde no tengan este servicio. Tenemos que agradecer a Caixa de Terrassa y al Ajuntament de Terrassa la ayuda para poderlo hacer.
Pedimos al gobierno local y a la oposición, un acuerdo para integrar personas con discapacidades físicas especiales dentro del ayuntamiento.
Damos totalmente nuestro apoyo a la asociación de padres de usuarios de la Pineda en defensa de la calidad de vida de sus hijos y familiares, estamos seguros de que nuestro Gobierno Municipal podrá ayudar a hacer de esas peticiones una realidad.
Hemos intervenido presentando las instancias y peticiones necesarias en adjudicaciónes no muy claras de pisos que correspondían personas discapacitadas.
En la señalización y construcción de rampas en los pasos de peatones.En la petición de mas zonas de aparcamiento reservado para discapacitados, principalmente en la zona del centro (ayuntamiento) y en los alrededores de Mutua y Centros de Asistencia Primaria.
Pedimos que se controle los trabajos que se realizan en las vías públicas, y se cumplan las normativas vigentes en materia de accesibilidad y movilidad.
Queremos que la federación ECOM recoja las quejas de todas las asociaciones y las haga llegar a la consellera de Benestar Social, por la lista de espera de las evaluaciones de minusvalías que se hacen en el ICASS.
Estamos en contacto con los agentes cívicos, para desarrollar conjuntamente soluciones en el comportamiento incívicos de la sociedad a través de campañas de sensibilización y en especial dentro del mundo educativo.
Si nosotros no defendemos nuestras leyes quien las va a defender ?